Bibliotheken vierden afgelopen Jeugdboekenmaand feest met duizenden jonge lezers

Veel openbare bibliotheken zetten hun beste beentje voor tijdens de voorbije Jeugdboekenmaand. Van digitale auteurslezingen en voorleesmomenten tot coronaveilige verhalentochten en feestpakketten: de bib was tijdens de feesteditie van de campagne een ware gangmaker om het leesplezier bij kinderen en jongeren aan te wakkeren.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Jeugdboekenmaand was in maart aan haar vijftigste editie toe en stond dan ook in het teken van ‘Lezen is een feest!’. Er werden de afgelopen decennia ontzettend veel activiteiten voor jonge lezers georganiseerd in openbare bibliotheken in heel Vlaanderen en Brussel. Van Jeugdboekenweekends in de beginjaren tot Jeugdboekenweken en – sinds 2017 – Jeugdboekenmaanden – onze tijdlijn toont mooi hoe de campagne evolueerde doorheen de jaren. Tijdens dit gouden jubileum van de campagne hebben veel bibliotheken hun allerbeste beentje voorgezet om er een leesfeest van te maken voor alle jonge lezers.

Digitaal

Een digitale auteurslezing van de bibs Landegem en Deinze © Bibliotheken Landegem & Deinze

Door de coronamaatregelen leek de digitale Jeugdboekenmaand-startshow van Iedereen Leest – met intussen meer dan 26.000 YouTube-views op de teller – een voorbode te zijn: veel geplande activiteiten in de bibs kregen een digitale variant. Zo waren er tal van livestreams waar jeugdauteurs en illustratoren vertelden over hun werk (zie afbeelding rechts). Literatuur Vlaanderen telde meer dan 500 gesubsidieerde auteurslezingen waarvan iets meer dan de helft digitaal doorgingen (een deel hiervan werd door scholen georganiseerd). Het thema 'Lezen is een feest!' inspireerde sommige bibliotheken ook om creatief aan de slag te gaan: de bib van Kruibeke stelde een digitale feestkalender samen waarmee kinderen elke dag een filmpje of boekentip voorgeschoteld kregen.

Daarnaast konden kinderen en jongeren van thuis uit de vele digitale voorleesmomenten volgen via de website van hun bibliotheek of via sociale media. Bibmedewerkers lazen er voor, maar ook vrijwilligers, ouders, leerkrachten of lokale politici. De bib van Dendermonde engageerde bijvoorbeeld enkele BV’s die als Masked Reader voorlazen. Heel wat bibs deelden op hun websites of sociale media ook de digitale voorleesfilmpjes die Iedereen Leest ontsloot via het YouTube-kanaal van Jeugdboekenmaand. In Antwerpen werkten de bibs een eigen virtueel podium uit, de bibs uit regio Neteland (Olen, Herentals, Herenthout, Grobbendonk en Vorselaar) stampten Studio Bib uit de grond met verschillende voorleesfilmpjes en een eigen leeslied.

Sommige bibliotheken maakten naar het einde van de campagne ook een sfeervolle terugblik, zoals de bibliotheken van Kuurne, Tervuren of Lebbeke. De bib van Oostkamp sloot de campagne zelfs af met livestream waar de boodschap ‘lezen is een feest’ een muzikale toets kreeg dankzij een jonge DJ.


LEES OOK het artikel 'Een dag in het leven van ... bibliotheekmedewerkers Els en Caroline'

Verhalentochten

Gelukkig organiseerden verschillende bibliotheken coronaveilige activiteiten. De bib van Leuven speelde handig in op de massale wandelhype en tekende vier verhalentochten uit voor gezinnen. Op verschillende haltes kregen wandelaars doe-opdrachten voorgeschoteld waarbij ze kennismaakten met het werk van Leuvense auteurs en illustratoren. Ook in Lede was er een verhalenwandeling, samengesteld door de bib en leerlingen van de kunstacademie. Via QR-codes konden wandelaars levendige volksverhalen beluisteren, ingesproken door de leerlingen.

© Michiel Devijver | Iedereen Leest

Ook andere organisaties stippelden wandelingen uit. Zo maakte Villa Verbeelding een illustratieroute met allerlei opdrachten rond illustraties uit kinderboeken (zie afbeelding links). De bib van Herentals bracht samen met De Verhalenweverij zelfs verhalen tot bij de voordeur van gezinnen! Onder de noemer ‘Verhalen op de stoep’ reden de voorleesvrijwilligers rond met een bakfiets naar Herentalse gezinnen die zich op voorhand inschreven. In de bakfiets zat een Kamishibai-theater met vertelplaten. De bib van Herentals en De Verhalenweverij werkten dit concept al uit vorige zomer, lees een verslag in onze reeks ‘Zomer in de bib’.


Bekijk een voorleesmoment van De Verhalenweverij (en lees verder onder de afbeeldingen):

De bib van Brugge organiseerde dan weer met lokale boekhandels en de jeugddienst traditiegetrouw een heus jeugdboekenfeest – deze editie was het een mix van digitale uitzendingen waarin jeugdauteurs en illustratoren werden geïnterviewd of workshops gaven, maar er waren ook wandeltochten, samen goed voor meer dan 600 bereikte kinderen en jongeren. De stadsdienst maakte er een sfeervolle aftermovie van, en ook Focus WTV bracht een reportage uit. In sommige bibs gingen workshops wel fysiek door, zoals in de Antwerpse hoofdbib. Onder de noemer ‘Alles is reden voor een feestje’ nam Wilde Raven vzw de aanwezige kinderen mee in een creatief denkproces en verzonnen ze zelf een feestelijk hoofdpersonage.


Bekijk een workshop in de Antwerpse bib (en lees verder onder de afbeeldingen):

Feestpakketten

Bovenstaande initiatieven van de openbare bibliotheken richtten zich tot kinderen en jongeren in hun vrije tijd. Daarnaast werkten heel wat bibs een aanbod uit voor scholen. Zo werden er heel wat feestpakketten uitgedeeld aan klassen, met daarin feestelijke opdrachten, knutselmaterialen, boekentips en natuurlijk ook boeken.


Bekijk de feestpakketten van verschillende bibs (en lees verder onder de afbeeldingen):

Vaak faciliteerden bibs ook auteurslezingen voor klassen of scholen. Sommige jeugdauteurs hadden hierdoor soms meer dan drie digitale lezingen per dag op de planning staan! Ook in Bibster, het platform waarmee bibliotheken op maat klasintroducties, zoektochten en quizzen kunnen uitwerken, was er dit jaar opnieuw een Jeugdboekenmaandspel beschikbaar voor klassen. Omdat een bezoek aan de bib niet altijd mogelijk was, werd een speciale corona-editie uitgewerkt zodat leerlingen Bibster zelfs vanop afstand in de klas konden spelen.

Overal feest

© Iedereen Leest

Met die feestpakketten van de bibliotheken vierden ook scholen een maand lang de Jeugdboekenmaand. Ze organiseerden digitale auteurslezingen of voorleesmomenten, coronaveilige leesfeesten op speelplaatsen of in de klas, en verslonden natuurlijk ook heel wat boeken. Veel klassen namen deel aan de Jeugdboekenmaand-wedstrijd en stuurden een feestelijke foto of vrolijk filmpje door met hun feestboek. De wedstrijd kreeg bijna 1.000 inzendingen, ook van kinderen die thuis deelnamen.

Talloze andere organisaties zetten hun schouders mee onder de campagne van Iedereen Leest: verschillende musea zoals STAM (Gent), cultuureducatieve organisaties zoals Passerelle vzw of Kunst in Huis, boekhandels en uitgevers uit heel Vlaanderen – en zo kunnen we nog even doorgaan. Al deze schakels zorgen ervoor dat lezen elke dag een feest is. De interviewreeks ‘Een dag in het leven van …’ zet hen in de kijker.

En misschien spotte je ook een affiche van Jeugdboekenmaand in het straatbeeld? In Antwerpen, Gent, Kortrijk, Hasselt of Leuven werden de straten in maart nét iets feestelijker (zie afbeelding rechts). Ben je nog niet uitgefeest? Blijf dan meezingen met het Boekenlied van Kapitein Winokio, of beluister de splinternieuwe podcast van Iedereen Leest.



Deel dit artikel:

Mis niets van Iedereen Leest