De mystieke masseur

Gelezen door: André Oyen (2171 boeken)

De mystieke masseur is het romandebuut van Naipaul uit 1957. Het is een typisch produkt van een mens die wordt heen en weer geslingerd tussen een Westerse en niet-Westerse cultuur.

Ganesh behoort tot de Indische gemeenschap van Trinidad. Hij krijgt de kans om te studeren en na zijn studies heeft hij heel kort een baan als onderwijzer. Als blijkt dat hij niet mag onderwijzen om mensen kennis bij te brengen, haakt hij af. Om in leven te blijven wordt hij dan maar masseur, al weet hij zelf niet goed wat dit beroep inhoudt. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat hij maar weinig klanten heeft. Toch verdient hij net genoeg om met zijn vrouw te overleven.

Weinig werk heeft ook een positieve kant, namelijk tijd om te lezen. Hij leest dag en nacht zowat alles wat hij kan bemachtigen. Natuurlijk rijpt hierdoor al vlug het verlangen om zelf een boek te schrijven. Hij slaagt erin om in eigen beheer een religieus handboek uit te geven. Het boek flopt en krijgt pas succes als hij een blitzcarrière als mysticus kan opbouwen. Eenmaal zijn faam gevestigd is, staat niets nog een politieke carrière in de weg.

Met De mystieke masseur haalde Naipaul zich meteen heel wat herrie op zijn nek. Hij schildert genadeloos de Hindoestaanse gemeenschap op Trinidad af als corrupt, oubollig en zeer ontvankelijk voor godsdienstfanatisme. Men haalde opgelucht adem toen het werk onverkoopbaar bleek. Dit werk uit het oeuvre van V.S. Naipaul dateert uit de periode voor hij de Booker Prize (1971) kreeg en meteen ook de beroemdheid, ook voor dit boek, kwam aanwaaien. Nog altijd héél genietbare lectuur!

 | Reacties (0)Delen |
0 reacties: