De Kinder- en Jeugdjury wordt 'de Leesjury'!
In 2021 bestaat de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen 40 jaar. Coördinator Iedereen Leest vond de tijd daarom rijp voor een frisse make-over van het succesvolle programma. Met een nieuwe naam, een nieuwe website en een nieuwe huisstijl wil de Leesjury nog meer jonge lezers aantrekken in de toekomst.
Zeg niet langer 'Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen' - roepnaam 'KJV' - maar wel 'de Leesjury'. In 1981 werd de Kinder- en Jeugdjury opgericht onder de naam KJJ, in 1998 werd het KJV en dat is het tot nu gebleven. Illustrator Klaas Verplancke maakte de illustraties voor het toenmalige logo, dat intussen al meer dan 20 jaar dienstdoet.
Huisvormgever Kris Demey en illustrator S. Vanbelle hebben een toegankelijke stijl bedacht, met een vrolijke verzameling Leesjury-figuurtjes voor de verschillende groepen. Het beeld oogt speels en straalt leesplezier uit. En dan is natuurlijk waar de Leesjury om draait!
Waarom 'de Leesjury'?
Directeur Sylvie Dhaene vertelt: 'De nieuwe naam is rechttoe rechtaan en zegt duidelijk waar het in de Leesjury om draait: boeken lezen én beoordelen. De afkorting KJV was weliswaar erg ingeburgerd, maar voelde voor ons stilaan gedateerd en er ontbrak een link naar lezen. Met de nieuwe naam is dit helder. Het lijkt ons ook aantrekkelijker voor jongeren om niet onder de noemer 'kinder- en 'jeugd' te vallen.'
Er worden ook volledig vernieuwde promotie- en werkingsmaterialen aangeboden, zoals affiches, bladwijzers, potloden, leesdagboeken, totebags en vlaggenlinten. Alles om de jury goed zichtbaar te maken in de deelnemende scholen en bibliotheken en om zo het clubgevoel onder de meelezende kinderen en jongeren te versterken.
Nieuwe website
Bij de nieuwe naam hoort een volledig nieuwe website, die voor de lezers een aantrekkelijke omgeving is waar ze makkelijk info over de te lezen boeken terugvinden en een leesgroep in hun buurt kunnen vinden. De meer dan 900 Leesjury-begeleiders en lokale coördinatoren hebben op de site een handig eigen platform gekregen met info en inspiratie. Samen met digitaal bureau Eps&Kaas werd de site van nul opgebouwd. Op www.deleesjury.be wordt voortaan alle info over de Leesjury gebundeld.
Inhoudelijke vernieuwingen
Ook inhoudelijk zijn er een paar kleine wijzigingen. Ondanks een opmerkelijke groei van het aantal leden in de jongste leeftijdsgroepen, zag Iedereen Leest die groei zich niet doorzetten bij 12+. Omdat een gebrek aan tijd één van de motieven van jongeren blijkt te zijn om af te haken, zullen er in de oudste leeftijdsgroepen (12-14 en 14-16 jaar) voortaan zes boeken gelezen worden i.p.v. acht. Er wordt ook geëxperimenteerd met een 7de groep (16+) voor wie na de laatste groep nog niet uitgelezen is. Hier lees je meer over deze uitbreiding.
Ook zal er in de toekomst ingezet worden op nieuwe samenwerkingen om de Leesjury nog sterker te maken. Het basisconcept van de Leesjury blijft evenwel bewaard: leden van de Leesjury lezen elk jaar een aantal boeken en bespreken ze met elkaar – in leesgroepen in scholen of bibs of als Internetjurylid. Op het einde van het leesjaar stemmen ze op hun favorieten. Dat deden ze het afgelopen leesjaar met maar liefst 11.303 lezers. De winnaars van het afgelopen leesjaar vind je hier. Volgend jaar leest de Leesjury deze boeken in de verschillende leeftijdsgroepen.
Lees ook
Deel dit artikel: